ЕВРОПСКА ПОЛИТИКА ДОЖИВОТНОГ УЧЕЊА
9.05.2011

На позив ТАЕКС одељења Генералног директората Европске комисије за проширење и европску суседску политику, члан Већа Градске општине Палилула Зорица Стоиљковић, учествовала је на конференцији у Бриселу од 1. маја до 4. маја 2011. године. Тема ове конференције је била ''Стручно усавршавање''. Српску делегацију у Бриселу чинила су још четири представника локалне самоуправе ( из Ваљева, Уба, Пирота и Кањиже), као и представници осталих земаља Западног Балкана.

Циљ ове конференције је био да се представницима Комитета Региона пренесу искуства о систему образовања код нас, али и да се представници земаља Западног Балкана упознају са европском политиком доживотног учења, стручног усавршавања и обуке, примерима реформе јавне управе, процесом доношења одлука у Европској унији, као и образовним политикама. Један од циљева био је и размена искуства и повезивање учесника, како међусобно, тако и са колегама из региона.

Локалне и регионалне власти играју кључну улогу у обезбеђивању спровођења правних тековина Европске уније. Ова улога је посебно важна у области образовања и социјалне политике. Зато је ова конференција значајна јер доприноси повећању капацитета локалних власти да се припреме за приступање Европској унији, бољем разумевању и знањима о европским интеграцијама и процесу приступања, затим размени искустава и најбоље праксе у вези са европским интеграцијама, као и кључне улоге локалне самоуправе у области стручног образовања и прилагођавању тржишту рада.

На конференцији су представљени стратешки циљеви Европске уније до 2020. године у области образовања и европске мреже у овој области.